
In oktober en november deden in Nederland tweeduizend scholen mee met de Fietsmodus Schoolchallenge. De leerlingen van 14 scholen hebben een 538 DJ’s on Tour Schoolfeest gewonnen. Daaronder het Esdal College locatie Oosterstraat Emmen. Dat meldt de provincie Drenthe.
Veel jongeren fietsen met een telefoon in de hand. Net als in de auto kan dat leiden tot gevaarlijke situaties: in het verkeer moet je immers altijd alert zijn. Daarom werden scholieren met de challenge uitgedaagd om de smartphone onderweg links te laten liggen.
De School Challenge is onderdeel van de campagne ‘Fietsmodus’, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met provincies en telecomproviders. Tijdens de School Challenge konden leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk smartphone-vrije fietskilometers te scoren.
Gedeputeerde Henk Brink: “Fietsen is fijn en gezond. Maar bij jongeren speelt smartphone-gebruik bij 1 op de 5 fietsongelukken een rol. Daarom ondersteunt het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe de Fietsmodus campagne. Ik feliciteer de scholieren van het Esdal College Emmen van harte! Fijn dat ze hebben meegedaan, dit helpt de bewustwording te vergroten. Samen richting nul verkeersslachtoffers!”
Uit onderzoek van NIPO blijkt dat 10 tot 25 procent van de jonge fietsers tussen de 12 en 21 jaar oud regelmatig tot vaak sociale media-berichten leest/bekijkt/schrijft. Om te zorgen dat fietsers hun aandacht meer bij het verkeer houden en ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren is er de Fietsmodus app. Hiermee ervaren jongeren direct het veilige gedrag en maken ze kans op mooie prijzen. De begeleidende communicatie draagt bovendien bij aan bewustwording van het eigen fietsgedrag.
Juist deze week heeft Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) gemeld dat het ministerie is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids