
Het Drenthe College is bezig met een bijzonder project dat te maken heeft met een breed maatschappelijk vraagstuk: plastic afval. De studenten zijn bezig dit probleem gedeeltelijk te tackelen. Dit meldt het Drenthe College.
Tijdens de open dag van Drenthe College op 26 januari presenteerde de vestiging aan de Van Schaikweg een bijzonder project. De mbo-studenten van het derde jaar werktuigbouwkunde zwoegen daar in groepen aan een kunststof-afvalstraat. “Een van de doelen is dat we de leerlingen iets bijbrengen op het gebied van samenwerking en duurzaamheid”, aldus begeleidend docent Lars van der Wal. “De andere insteek is het maken van een machine die er voor zorgt dat plastic afval een tweede leven krijgt. We zetten dus in op recyclen.”
Dat recyclen gebeurt tijdens vier stadia, waaronder het versnipperen van plastic en het versmelten ervan tot nieuwe producten. Het gerecyclede plastic komt er in draden uit. “Die willen we bijvoorbeeld in onze 3D-printer doen en er dan diverse producten van printen”, zegt Van der Wal.
De benodigde onderdelen om de afvalstraat te maken moeten de studenten zelf verzamelen. “Ze krijgen een budget van school en moeten in groepen dan op zoek naar de onderdelen. We hebben zeker nog onderdelen nodig, zoals een motorreductor. Mocht er een bedrijf zijn dat er een over heeft: we houden ons aanbevolen.”
Het plan is niet helemaal door Drenthe College zelf bedacht, geeft programmamanager Henk Lukken toe. De grote bedenker van de kunststof-afvalstraat is Dave Hakkens. “Deze Nederlandse ontwerper wil wereldwijd de plastic afvalbergen aanpakken”, vertelt Lukken enthousiast. “Hij heeft daarom het plan ‘precious plastic’ bedacht. Iets wat wij als Drenthe College helemaal steunen.” Komende zomer moet de kunststof-afvalstraat operationeel zijn.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids